Veckans profil:

Namn: Maria Engström

Roll i företaget: Grundare och VD hos Reunion och Soulsisters.

Ålder: 59 år

Familj: Ja!

Husdjur: Tre hundar ALVA islänning 13 år, MALTE chokladlabbe 2 år, ZOE rysk gatuhund 2 år. Två gårdskatter KLING och KLANG, snart 1 år.

Hej Maria!

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag startade Reunion 2003 – vi firar 20-årsjubileum i år! Det startade med att jag hittade en kaneltvål och en kran med formen av en Myra på en resort i Thailand. Jag tog dessa produkter till Sverige och sen var vi igång! 
Jag är marknadsförare från grunden. Har jobbat många år i reklambranschen i Stockholm och Malmö. Runt år 2000 lämnade jag reklambranschen och gick in i start up-världen. Jag fick både bygga och montera ner företag innan jag startade mitt eget 2003.

 

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?

Som egenföretagare får man utmaningar hela tiden. Det kan vara svårigheter i produktionen, försenade eller uteblivna leveranser. Aktuella utmaningar som vi är mitt i just nu är pandemier och krig, som påverkar folks privatekonomi och rörelsefrihet. Att hålla ekonomin i balans i ett stort företag som Reunion, är kanske den allra största utmaningen. Både svåraste och roligaste. Man får aldrig aldrig slå sig till ro.

 

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Det finns nog inga typiska dagar hahaha… jag börjar oftast med att köra till Reuniongården eller vårt lager i Borrby för att ta hand om beställningar som måste packas och gå iväg. Samtidigt arbetar jag i huvudet med inredning av nya miljöer på Reuniongården. Jag pratar med mina producenter i Italien och planerar kollektioner, besök, leveranser, färger. Jag beställer varor från olika kollegor runt om i Skandinavien för att fylla Reuniongården och vår webbshop med vackra saker. Jag planerar matekonomi och råvaruleveranser till vårt café och jag ser till att Reuniongården håller sig fin och städad. Behöver jag hjälp med det ringer jag Kenneth som är vår fastighetsskötare och min högra hand när det gäller alla fastigheterna. Vissa dagar går jag in och jobbar aktivit om någon i personalen är sjuk eller ledig. En vecka i månaden åker jag till Italien och vår produktion där. Mitt jobb är otroligt skiftande och jag älskar verkligen varje minut.

Vad är det mest minnesvärda du har upplevt i företaget?

Det finns så många minnen som har etsat sig fast. Vi har väldigt roligt och det genomsyrar verksamheten. Ett minnesvärt ögonblick var när vi blev utsedda till Årets Butik 2021 av Magasinet Skåne. Det var ett fantastiskt fint betyg till hela min personal och allt hårt jobb vi lagt ner tillsammans.

 

Vilka intressen har du utanför jobbet?

Att vara entreprenör är ett dygnet-runt-jobb. 24/7. Tankarna slutar aldrig att snurra. Det finns alltid utvecklingspotential att ta tag i. Samtidigt som jag funderar på framtiden lagar jag gärna mat eller bakar. Det är min avkoppling. Jag älskar kokböcker och jag älskar att laga mat tillsammans på helgerna. Det är höjden av lycka att njuta av allt hackande, samtalen och att njuta av ett gott vin under tiden. Jag läser ganska mycket och jag älskar mina hundpromenader varje dag. Naturen är en stor källa till påfyllning för mig. Och långa härliga samtal om precis allt, med mina nära. Konst och inredning också ligger mig varmt om hjärtat. Att se en teaterföreställning eller en konstutställning kan ge mig energi i veckor.

 

Hur beskriver du dig själv med tre ord?

Oj så svårt. Lojal, driven, kärleksfull.

 

Vad är det mest värdefulla du har lärt dig i livet?

Att allt löser sig. Att allt skitjobbigt, pressande eller mardrömslikt passerar. Tro mig. Även när du tror att du är uträknad, ge den där sista knuffen en chans, allt ordnar sig. Allt blir bra.

Se alla intervjuer här