REUNIONS MATERIALGUIDE

Vi arbetar främst med linne, viskos och bomull, men här kan du lära dig mer om alla materialen vi använder i våra kläder.

AKRYL

Akryl är en syntetiskt fiber, som ofta används som delkomponent i stickade kläder eftersom det har liknande egenskaper som ull.
Det är lätt att ta hand om akrylmaterial och det håller länge. Fibrerna håller sin form väl och materialet är enkelt att tvätta.
Akryl torkar snabbt och har en utmärkt förmåga att dra bort fukt från kroppen.

ELASTAN

Elastan är en polyuretanfiber, som framställs på kemisk väg. Det är en elastisk och töjbar fiber, som bland annat förekommer under namnet lycra. Materialet används oftast tillsammans med andra material för att göra tyget mer töjbart. Elastan är värmekänsligt och för att undvika att materialet förstörs eller krymper bör man inte torktumla eller tvätta på höga temperaturer.

BOMULLSMANCHESTER

Bomullsmanchester, även kallat corduroy är bomull som vävts i tvinnande parallella trådar som bildar tydliga spår i tyget.
Som bomull är det slittåligt och följer man tvättinstruktionerna i kläderna håller det länge och bra.

BOMULL

Bomull är ett textilfiber som växer på bomullsbusken. Bomull är det absolut vanligaste textilmaterial som används i kläder.
Materialet är fuktabsorberande och behagligt att ha på sig.
Bomull är slitstarkt och tål värme väl men om det tvättas i för höga temperaturer finns risk att det krymper.

BOMULLSPOPLIN

Bomullspoplin är en förädling av bomull som blir en aning slätare och glansigare än vanlig bomull.
Materialet är tuskaftsbundet vilket innebär att det finns dubbelt så många trådar på längden som på tvären.
Även här rekommenderas att följa tvättinstruktioner och inte tvätta i för varma temperaturer.

LINNE

Lin kommer från stjälken på linblomman och är en slitstark naturfiber. Materialet är värmereglerande och ger svalka när det varmt och värmer när det är kallt. Linets hypoallergena och antistatiska egenskaper ger tillsammans en väldigt liten benägenhet attorsaka allergiska reaktioner. Förvara gärna dina linneplagg mörkt och torrt och tvätta enligt instruktioner på plagget, hängtorkaeller torktumla på svag värme för bästa hållbarhet.

KASHMIR

Kashmir är underullsfiber som tas från getter som lever i kallare klimat. Materialet har en mjuk och lätt känsla. Kashmirens kvalitet avgörs av fiberlängd, fibertjocklek, vithet, lyster och fall. För att bevara kashmirplagg bäst rekommenderas att du tvättar sällan och hellre vädrar eller steamar plagget. Förvarar gör du bäst vikt i en byrålåda, då plagget kan förlora sin form om det hängs upp på galge.

MOHAIR

Mohair är ull från angorageten, fibrerna är krusade och en aning glänsande och elastiska och används antingen renteller blandat med andra material oftast i kappor och stickade plagg. Fibertjockleken varierar betydligt beroende av djurets ålder och därav även kvalitén. Mohairull är generellt mer slitstarkt än fårull, men tänk på att vara försiktig med vilka accessoarerdu använder med dina stickade plagg, med risk för att det blir nopprigt eftersom de långa fibrernatvinnar ihop sig på ytan. Man kan med jämna mellanrum noppa av de stickade plaggen med en borste eller en noppare.

POLYESTER

Polyester är ett starkt och tåligt material som är naturligt vattenavstötande och är den vanligaste syntetfibernoch vårt näst vanligaste klädesmaterial efter bomull. Eftersom polyester är ett syntetiskt material, kan hög värme och hetta bryta ner fibrerna och skada tyget. Undvik därför att tvätta dina polyesterplagg i för varmt vatten, Lufttorka eller torktumla polyester på låg temperatureftersom hög temperatur kan få plaggen att krympa.

POLYAMID

Polyamid som bland annat är känt under namnet nylon, är starkt och elastisk. Polyamid är likt polyester väldigt vattenavstötande vilket medför att materialet torkarsnabbt och nästan aldrig krymper eller skrynklar. Polyamidplagg kan dra åt sig damm och lukt vilket gör att plagg i detta material behövertvättas relativt ofta, det är då bäst att undvika för hög värme och följa tvättråd på plagget.

VISKOS

Viskos är bomullsliknande och görs av cellulosa från gran, björk eller andra träd. Fibern kan även vara baserad på bomull. Viskos räknas som en syntetisk fiber trots att den är baserad på naturliga material. Viskos kan bestå av oändligt långa, blanka fibrer, som liknar silke, eller av matta, korta fibrer, som påminner mer om bomull och ull. Viskos bör hanteras varsamt vid tvätt och har en tendens att krympa något. Du får lättast tillbaka formen genom att stryka eller steama plagget när det är lite lätt fuktigt.

SIDEN/SILKE

Siden & Silke - silkesmasken spinner en tråd inne i sin kokong som man löser upp och spinner till en silkestråd. Av silkestråden väver man sedan siden som är ett starkt, glatt och smutsavvisande fibermaterial. Det finns alltså plagg som är helt gjorda i siden, och de som innehåller en viss andel silke. Materialet andas bra och har även en bra kvalitet och håller väldigt länge om man tar hand om det på rätt sätt. Silke eller siden är ett ömtåligt material som ska behandlas varsamt. Därför ska du bara tvätta siden när du verkligen behöver, häng luftigt och vädra mellan användning. Använd gärna tvättpåse.