VERSION 2.0.

VERSION 2.0.

Juni är en månad för mig där orden faktiskt kan ta slut. När alla har stora förväntningar på sommaren kan jag istället vända min kostym utochin och syna sömmarna och fodret. Jag granskar min väg och mina beslut. Jag har dessutom haft en oförklarlig infektion i kroppen som behövt tre tunga penicillinkurer för att ge med sig. Jag har psykiskt och fysiskt släpat mig genom tillvaron vissa dagar och hängt mig kvar vid tanken att imorgon, imorgon är jag bättre. Och det är ju så, att man oftast blir bättre och står sedan och tittar i backspegeln och tänker - vad hände egentligen? Pandemiåren lärde mig så mycket. Men mest lärde jag mig att jag är en krigare som har klarat av riktigt stora uppgifter trots att vaccindoserna nästan tagit kål på mig. Vi är många som fått vänja oss vid att leva med svåra biverkningar, i mitt fall kanske livslånga.
.
När jag har min årliga junigranskning på insidan händer det mycket i huvudet och utvecklingen i mitt företag har aldrig varit så stor. Vi tar gigantiska kliv in i den nya världen. Företaget har växt dramatiskt. Nu krävs större, tyngre kompetens inom de tekniska områdena och resan är förbluffande spännande. Jag är så oerhört tacksam att jag får vara med i detta bygget. Detta hade jag aldrig drömt om. Och nu är vi här. Jag liknar resan vid den gången för 30 år sedan, när jag och en kollega körde ut mot ett kundevent på Arlanda. Jag jobbade i reklambranschen i Stockholm på den tiden. Vi var väl så där lagom sugna på att ge oss iväg men det var en kund som bjudit in. Det var fest i en gate och det var absolut vodka som sponsrade. Plötsligt sa en speaker att vi skulle gå ombord. Va? David och jag tittade på varandra. Vafan… vart är vi på väg? Det var sen kväll och vi hade planen att avvika från festen lite snyggt. Istället bjöds vi ombord på ett av de mytomspunna CONCORDplanen! Vi spände fast oss och starten fullkomligt tog andan ur oss! Som en raket flög vi rakt upp och halvvägs ut över Atlanten innan flyget vände hemåt igen.
.
DEN känslan - att sitta fastspänd i säkerhetsbältet, i sjukt hög fart med en kittlande känsla i magen, den har jag fått tillbaka idag när mitt Reunion går in i version 2.0.
.
Glad midsommar ♥️ m.
Tillbaka till blogg

Härom kvällen hörde jag tystnaden. Dagen hade rusat iväg i fabrikerna nere i Italien. Massor av beslut, många frågor att lösa. Och där emellan existentiella funderingar. Jag hamnar ofta i det när jag är där nere. Existentiella funderingar. Där. På platsen som gör mig extra lycklig. Kanske har det med urskogen som grundar mig. Kanske var det fullmånen som ville att jag skulle lägga korten på bordet. Kanske var det för att jag fick rå mig själv. Jag gillar mitt eget sällskap. Jag är övertygad om att är det något man måste lära sig förr eller senare, så är det just att gilla sitt eget sällskap. Har man som jag ett väldigt aktivt liv med mycket människor runt sig, står många av de inre rummen stängda under veckorna. Jag hinner inte öppna dörrarna. Jag hinner inte rensa och rota runt.

Jag läste artikeln i DI om hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenberg. Hon säger att vi måste få mer liv i de år vi får - om vi vill leva längre. Hon säger att lyckliga människor lever längre. För att de har roligare.

Handen på hjärtat, hur många gånger har du lovat dig själv att göra förändringar? Du ska börja träna, äta sundare, sluta lägga dig så sent, vara ledig på helgerna, dricka mindre kaffe????? Vi är alla där. Just där. Vi drömmer om att må bättre. Att ha roligare. Men vi vill inte till 100% eller kanske inte orkar eller kanske det allra värsta, vi tycker inte att vi har tid att förändra. Jag menar, om du vill ha en förändring, varför gör du då samma sak hela tiden? Det hänger ju ihop.

Katarina Steding-E menar att man behöver gå utanför sin komfortzon och göra slag i saken och boka in den där biodlingskursen. Eller sluta plocka efter familjen varje dag/kväll/ledig stund. Eller anmäla sig till yoga trots att du verkligen inte tror att det skulle vara bra för dig. Ett rejält spinningpass är effektivare. Men vem säger det? Tänk om du mår mycket bättre av ett stilla yogapass? Tänk om promenaden vid havet med efterföljande lunch gör dig friskare än att styrketräna tre morgnar i veckan innan jobbet?

Stressen och pressen är farlig. Men också stillasittandet på jobbet eller framför tvn vareviga kväll.

Visste du att stillasittande jobb eller passiva tv-kvällar sliter på hjärtat lika mycket som en rymdfärd till månen? Vill du fortfarande äta chips framför tvn? 

Forskaren menar inte att vi skall leva asketiskt, hon menar att vi ska göra saker vi blir lyckliga av. Utan stress. Då mår kroppen bra.

Är du en person som retar dig på ljud, rörighet och alla idioters knepiga rutiner som inte passar in i din vardag? Om du bestämmer dig för att ge alla röriga, högljudda knäppskallar en chans, vad skulle hända med dig då? Har du den kärleken i dig? Tänk om du lär dig något om dig själv? Eller skall allt vara på ditt sätt? Hur långt liv tror du att du får av att försöka behålla kontrollen på allt och alla? Skratta lite åt dig själv. Känn igen dig i min beskrivning. Tro mig, jag har varit där. Men man är ingen trevlig person då. Varken för sig själv eller för någon annan. Man har aldrig tid att lyssna färdigt, man har förutfattade meningar om allt och man vet bäst. Din väg är den normala, den rätta. Eller är den verkligen det? Känner du igen dig? Är du genuint lycklig? Att börja med att mentalt träna bort saker som stör oss kan löna sig hälsomässigt säger forskaren.

Själv funderar jag att stiga utanför min box på allvar och att samla ihop en skara vänner och nya bekantskaper och bestämma att vi lagar mat tillsammans en gång i veckan eller ett par gånger i månaden. Jag älskar att laga mat. Jag älskar att prata mat. Vi ska äta ändå. Och jag älskar samtalet som form för att väcka min nyfikenhet. Kanske är du en av dem som vill hänga på? Jag känner mig faktiskt redan lite lyckligare av bara tanken.

Så känner du dig behövd? Lever du i en nära relation? Har du roligt, skrattar du mycket? Då är du lite lyckligare än oss andra och har alla förutsättningar att få ett hälsosamt innehållsrikt långt liv. Vi andra borde kavla upp. Livet är NU.

Vill du läsa mer om detta? Beställ boken av Katarina Stefing-Ehrenborg – Bättre med åren.

Varma kramar, m.