Vart är du på väg? Och vill du verkligen dit?

Vart är du på väg? Och vill du verkligen dit?

De två frågorna fick jag av en vän som också är terapeut och coach.
Min vän hade lyssnat på min berättelse – om livet det senaste året. Han satt tyst en stund. Sen sa han; För första gången i ditt liv verkar du ha lyssnat på dig själv. Det var dags. Du behöver bara få några fler verktyg så att du inte snubblar på din väg framåt och råkar ta några kliv bakåt igen. Du vet vart du vill och du är på god väg. 
Vart är du på väg och vill du verkligen dit? Så bra frågor. Så lätt det är att vilja mycket men ändå gå vilse och inte orka dra sig ur gamla spår. I min ålder är det ok att gå en smula vilse. Kraven på att gå rätt väg är mindre. En vilsen promenad kan leda till något fint eller kanske ett spännande äventyr. Jag är mer förlåtande idag mot mig själv än jag var för 20 år sedan. Dessutom har jag erfarenheten och tålamodet att fokusera på uppgiften att hitta den rätta vägen där framme. Kanske jag aldrig finner den, men då har jag haft härliga äventyr längs vägen.

Som företagsledare måste man ha ett konsekvenstänk och en stark magkänsla. Inte bara ibland utan 24/7. Man sover med ett öga öppet. Man behöver identifiera fallgropar långt långt innan vägen svänger och känna av vindarna som inte ens börjat fläkta på andra sidan atlanten. Kanske är det en av mina superkrafter. Mitt sjätte sinne. Och mitt mod i kombination, att lita på mitt sjätte sinne. Och min nyfikenhet på framtiden. Jag jobbar idag för att säkra nästa generations framtid. Vi springer hand i hand framåt. Vi har roligt i detta växande familjeföretag och vi är nyfikna långt över gränserna. Samtalen vill aldrig ta slut. Livet tillsammans med vuxna barn är ett fantastiskt äventyr och mitt livs bästa gåva.
Jag lyssnade på Emma Hambergs sommarprat. Jag hade en timme ledigt och jag kunde valt precis vem som helst, men fingret landade på hennes timme som på beställning. Hennes inställning till livet och döden. Hennes inställning till att välja livet eftersom döden ändå ”sitter i ditt vardagsrum och stampar takten i ditt liv”. Döden är ett så mycket tråkigare alternativ. I kontrast till döden så ter sig det mesta som man bekymrar sig för som bagateller. Alternativet att ligga begravd, är mörkare och kallare och mycket tristare.
Att hon sedan beslutat sig för att låta Bridget Jones få hjälpa henne att ta beslut i vardagen väckte upp lusten i mig. Vad skulle Bridget gjort? Då gör jag samma. Bridget får avgöra och hon säger väl sällan nej… 
Så vart är du på väg? Och vill du verkligen dit?
With love m. och Briget
Tillbaka till blogg

Härom kvällen hörde jag tystnaden. Dagen hade rusat iväg i fabrikerna nere i Italien. Massor av beslut, många frågor att lösa. Och där emellan existentiella funderingar. Jag hamnar ofta i det när jag är där nere. Existentiella funderingar. Där. På platsen som gör mig extra lycklig. Kanske har det med urskogen som grundar mig. Kanske var det fullmånen som ville att jag skulle lägga korten på bordet. Kanske var det för att jag fick rå mig själv. Jag gillar mitt eget sällskap. Jag är övertygad om att är det något man måste lära sig förr eller senare, så är det just att gilla sitt eget sällskap. Har man som jag ett väldigt aktivt liv med mycket människor runt sig, står många av de inre rummen stängda under veckorna. Jag hinner inte öppna dörrarna. Jag hinner inte rensa och rota runt.

Jag läste artikeln i DI om hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenberg. Hon säger att vi måste få mer liv i de år vi får - om vi vill leva längre. Hon säger att lyckliga människor lever längre. För att de har roligare.

Handen på hjärtat, hur många gånger har du lovat dig själv att göra förändringar? Du ska börja träna, äta sundare, sluta lägga dig så sent, vara ledig på helgerna, dricka mindre kaffe????? Vi är alla där. Just där. Vi drömmer om att må bättre. Att ha roligare. Men vi vill inte till 100% eller kanske inte orkar eller kanske det allra värsta, vi tycker inte att vi har tid att förändra. Jag menar, om du vill ha en förändring, varför gör du då samma sak hela tiden? Det hänger ju ihop.

Katarina Steding-E menar att man behöver gå utanför sin komfortzon och göra slag i saken och boka in den där biodlingskursen. Eller sluta plocka efter familjen varje dag/kväll/ledig stund. Eller anmäla sig till yoga trots att du verkligen inte tror att det skulle vara bra för dig. Ett rejält spinningpass är effektivare. Men vem säger det? Tänk om du mår mycket bättre av ett stilla yogapass? Tänk om promenaden vid havet med efterföljande lunch gör dig friskare än att styrketräna tre morgnar i veckan innan jobbet?

Stressen och pressen är farlig. Men också stillasittandet på jobbet eller framför tvn vareviga kväll.

Visste du att stillasittande jobb eller passiva tv-kvällar sliter på hjärtat lika mycket som en rymdfärd till månen? Vill du fortfarande äta chips framför tvn? 

Forskaren menar inte att vi skall leva asketiskt, hon menar att vi ska göra saker vi blir lyckliga av. Utan stress. Då mår kroppen bra.

Är du en person som retar dig på ljud, rörighet och alla idioters knepiga rutiner som inte passar in i din vardag? Om du bestämmer dig för att ge alla röriga, högljudda knäppskallar en chans, vad skulle hända med dig då? Har du den kärleken i dig? Tänk om du lär dig något om dig själv? Eller skall allt vara på ditt sätt? Hur långt liv tror du att du får av att försöka behålla kontrollen på allt och alla? Skratta lite åt dig själv. Känn igen dig i min beskrivning. Tro mig, jag har varit där. Men man är ingen trevlig person då. Varken för sig själv eller för någon annan. Man har aldrig tid att lyssna färdigt, man har förutfattade meningar om allt och man vet bäst. Din väg är den normala, den rätta. Eller är den verkligen det? Känner du igen dig? Är du genuint lycklig? Att börja med att mentalt träna bort saker som stör oss kan löna sig hälsomässigt säger forskaren.

Själv funderar jag att stiga utanför min box på allvar och att samla ihop en skara vänner och nya bekantskaper och bestämma att vi lagar mat tillsammans en gång i veckan eller ett par gånger i månaden. Jag älskar att laga mat. Jag älskar att prata mat. Vi ska äta ändå. Och jag älskar samtalet som form för att väcka min nyfikenhet. Kanske är du en av dem som vill hänga på? Jag känner mig faktiskt redan lite lyckligare av bara tanken.

Så känner du dig behövd? Lever du i en nära relation? Har du roligt, skrattar du mycket? Då är du lite lyckligare än oss andra och har alla förutsättningar att få ett hälsosamt innehållsrikt långt liv. Vi andra borde kavla upp. Livet är NU.

Vill du läsa mer om detta? Beställ boken av Katarina Stefing-Ehrenborg – Bättre med åren.

Varma kramar, m.